De verwarming is een fijne luxe in huis, maar het brengt vaak ook hoge kosten met zich mee. Bijna de helft van de energierekening bestaat uit kosten voor de verwarming. Tegenwoordig kiezen mensen vaker voor energiezuinige en duurzame verwarmingssystemen. Het bespaart namelijk geld en het is goed voor het milieu! Er zijn diverse manieren om uw woning duurzaam te verwarmen. Hieronder leest u daar meer over.
Warmtepomp
Een warmtepomp haalt met een warmtewisselaar warmte uit niet-fossiele bronnen. Zo haalt het bijvoorbeeld warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Deze waterpompen gebruiken weinig of zelfs geen fossiele brandstof, waardoor het milieu bijna niet wordt belast. U kunt een waterpomp zien als een soort omgekeerde koelkast. Bij een koelkast wordt namelijk de warmte uit de koelkast naar buiten getrokken en een warmtepomp haalt de natuurlijke warmte van buiten naar binnen. Een warmtepomp heeft minstens een rendement van hoger dan 100%. Het exacte rendement wordt bepaald door verschillende factoren. Een warmtepompinstallatie gebruik wel elektriciteit, maar in vergelijking met een gasgestookte hr-ketel veel minder.
Lage temperatuurverwarming
Als uw huis goed is geïsoleerd, is lage temperatuurverwarming, ook wel LTV, aan te raden. Hiermee verwarmt u namelijk uw huis gelijkmatiger en constanter. Dit zorgt er dan weer voor dat u het gasverbruik vermindert. Ook zorgt een LTV voor gezondere lucht in uw woning. Het veroorzaakt namelijk minder stof dan een gewone centrale verwarming. Bij een LTV is de aanvoertemperatuur van het water dat naar de radiatoren en dergelijke loopt maximaal 55 graden. Bij een gewone centrale verwarming kan dit oplopen tot zo’n 80 graden. Door de lagere temperatuur werkt het verwarmingstoestel met een hoger rendement en is er minder gas nodig.
Infrarood verwarming
Een andere manier van duurzaam verwarmen is de infrarood verwarming. Infrarood panelen geven stralingswarmte. Deze verwarmingsinstallatie voelt een beetje als de zon. Infrarood panelen verwarmen niet de lucht, maar wel voorwerpen en lichamen. Met deze panelen kunt u uw verwarming enkele graden lager zetten. Het levert echter alleen energie- en geldbesparing op als de hoeveelheid energie die u bespaart door het lager zetten van de thermostaat groter is dan de energie die u gebruikt voor de panelen.
Andere soorten
Verder zijn er ook nog diverse andere verwarmingsinstallaties die ook duurzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan een HRe-combiketel, een pelletkachel of een zonneboiler. De HRe-combiketel is voordeliger voor het milieu dan een gewone hr-combiketel. Dit komt door de elektriciteitsproductie van deze ketel. Deze is efficiënter waardoor het minder fossiele brandstoffen gebruikt. Een pelletkachel gaat zuinig om met brandstof, want het zet meer dan 80% om in warmte. Pelletkachels zijn de schoonste soort houtkachels die er bestaan. Verder is een zonneboiler ook erg duurzaam. Het zet via een collector op het dak zonlicht om in warmte. Deze warmte kan gebruikt worden om het huis of het te gebruiken water te verwarmen. Het is een eenvoudig systeem, het heeft lage kosten en het is milieuvriendelijk.
Ook duurzaam verwarmen?
Bent u enthousiast geworden over de mogelijkheden wat betreft duurzaam verwarmen? Om meer te weten te komen over de verschillende manieren, neem dan gerust contact op de verwarmingsexpert Van Vliet. Zij hebben jarenlange ervaring en kunnen u adviseren welke vorm van duurzaam verwarmen het beste bij uw woning past! Daarnaast kunnen zij u ook helpen met de installatie of reparatie van diverse verwarmingssystemen.