Brand preventie

Brandpreventie
Het is een van de grootste angsten voor iedere ondernemer en huiseigenaar. Een brand in je woning. Rookschade, waterschade en brandschade kunnen in een mum van tijd een groot gedeelte van een pand beschadigen of zelfs volledig in de as leggen. De meeste branden ontstaan door een elektrische kortsluiting of door menselijk handelen. In dit artikel worden, in samenwerking met IEH Brandpreventie, je handvatten geboden waarmee je de kans op een brand in jou woning of bedrijfspand tot een minimum kunt beperken.

Controleer je pand

Kijk eens goed na hoe je huis of bedrijfspand in elkaar steekt. Het is verstandig om hier een bedrijf voor in te huren. De meeste brandbare stoffen in een pand zitten namelijk op de plaatsen die je met het blote oog niet of nauwelijks kunt zien. Denk daarbij aan verstopte rookkanalen of isolatiemateriaal achter de muren dat vaak snel vlam kan vatten. Wat je wel zelf kunt doen is eens goed kijken naar je elektrische apparatuur. Zijn de kabels nog goed of is de bescherming er af aan het slijten? Is de ruimte rond het stopcontact goed schoon gehouden? Stof en vettigheid kan bij een elektrische stroom namelijk warmte opwekken en dan is een brand zo uitgebroken.

Brandcompartimentering

Dit is een bouwkundige ontwikkeling die steeds meer wordt toegepast bij met name bedrijfspanden. Bij een brandcompartimentering worden de verschillende ruimten in een gebouw dusdanig van elkaar afgesloten dat een eventuele brand moeilijk van de ene ruimte naar de andere kan overslaan. Het voordeel van brandcompartimentering is dat dit ook toegepast kan worden op reeds bestaande structuren. Zo kun je gaten bij deuren of plafonds afdekken met brandwerend of brandvertragend materiaal. Ook kun je brandwerende platen tegen de muren laten plaatsen en is er tegenwoordig brandwerend glas en brandwerende deuren verkrijgbaar. Op deze manier maak je het een brand moeilijk om meer schade aan te richten in de rest van het pand. Wat ook nog een optie is, is om de al bestaande materialen in een woning of bedrijfspand te impregneren met een brandvertragende stof. Denk bijvoorbeeld aan gordijnen of tapijt.

Spullen zijn spullen, mensen zijn onbetaalbaar

Hoe goed je een pand ook beveiligd tegen brand, het verkleint de kans op een brand tot een minimum maar sluit het risico helaas nooit helemaal uit. Wanneer er onverhoopt toch een brand uitbreekt in je bedrijfspand, zorg dan dat er voldoende vluchtroutes in het pand aanwezig zijn en laat een vluchtplan opstellen. Mocht er een brand uitbreken dan kun je paniek in de tent niet gebruiken en gewonden of erger nog minder. Rookontwikkeling is een van de grote boosdoeners die voor slachtoffers bij brand zorgen. Dus ook al valt de brand mee maar is er wel veel rookontwikkeling, neem dan het zekere voor het onzekere en maak gebruik van een vluchtplan.