Duurzame kunststof kozijnen

Besparen met een kunststof kozijnen
Duurzaam leven wordt tegenwoordig steeds populairder. Naast energie- en waterbesparing is de materiaalkeuze ook steeds belangrijker wat betreft duurzaam wonen. Duurzaam leven gaat met name over het investeren in de toekomst. Op ons blog leest u tips over Isolatie, HR-Ketels en isolatieglas. Een andere optie om uw woning een duurzaam karakter te geven is de installatie van kunststof kozijnen. Ramen en kozijnen hebben veel invloed op de isolatie van uw woning en dus ook op de duurzaamheid van de huis. De productie van kunststof is de afgelopen jaar verbeterd, wat er dan ook voor gezorgd heeft dat deze raamkozijnen de meest duurzame kozijnen zijn. Waarom deze raamvensters zo goed zijn, leest u hieronder.

Duurzaamheid

Kunststof raamkozijnen hebben een lange levensduur van zo’n 50 tot 75 jaar. De exacte levensduur van het kozijn is afhankelijk van de kwaliteit en het keurmerk. Verder heeft een raamkozijn gemaakt van dit materiaal weinig tot geen onderhoud nodig. In vergelijking met hout hoeft u dit materiaal niet gelakt of geschilderd te worden. Het is echter wel aan te raden het kozijn eens in de zoveel tijd schoon te maken. Kunststof raamkozijnen zijn daarnaast ook duurzaam omdat ze gemaakt worden van PVC. De productie van PVC is de laatste jaren erg verbeterd, wat positief is voor de duurzaamheid. PVC afval wordt namelijk ingezameld en goed gesorteerd. Het materiaal is tot wel tien keer recyclebaar zonder dat het zijn kwaliteit verliest. PVC is dus materiaal wat omschreven wordt als milieuvriendelijk.

De U-waarde

Goede isolatie draagt bij aan de duurzaamheid van uw woning. Goede isolatie kan met kunststof kozijnen. In vergelijking met houten en aluminium raamkozijnen, hebben PVC raamkozijnen de laagste U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de raamkozijnen isoleren. De U-waarde van een kunststof kozijn ligt gemiddeld tussen de 1 en 2 W/m²k. Moderne kozijnen zijn daarnaast ook voorzien van dubbel glas of HR beglazing. Dit zorgt voor extra goede isolatie, wat dan ook betekent dat u minder hoeft te stoken. Uw energieverbruik wordt op deze manier dus verlaagd wordt.

In vergelijking met andere materialen

Raamkozijnen van hout hebben een langere levensduur dan kozijnen gemaakt van kunststof. Echter heeft hout wel veel onderhoud nodig om deze levensduur te verkrijgen. Hout moet u gemiddeld eens per vijf jaar schilderen. Aluminium heeft een levensduur van ongeveer 40 jaar. Echter isoleert aluminium lang zo goed niet als kunststof. Aluminium is daarentegen wel goed te recyclen, wat dan ook positief is voor het milieu. Toch is kunststof de beste keuze wat betreft kozijnen, door haar lange levensduur, milieuvriendelijkheid en isolatiewaarde.

Een expert inschakelen

Indien u overweegt nieuwe kozijnen aan te schaffen is het belangrijk om u goed te verdiepen in de mogelijkheden. Via Kunststof Kozijn Expert komt u op eenvoudige wijze in contact met specialisten bij u uit de regio. Vraag een offerte aan en ontvang vrijblijvend meerdere offertes van vakmannen uit het netwerk. Het is aan u om de prijsopgaven te vergelijken op prijs en kwaliteit.