Energie besparen met duurzame dakbedekking

Energie besparen met dakbedekking
U kunt veel meer halen uit uw dak dan u denkt! U kunt uw daken namelijk gebruiken om energie te besparen of op te wekken. Ook kan uw dak water opslaan. U kunt uw dak gebruiken om duurzaam te gaan leven. Dit kan op allerlei verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan het opwekken van thermische energie, zonnestroom, witte daken, groendaken en waterdaken. In de onderstaande tekst wordt er gekeken naar de verschillende mogelijkheden.

Thermische energie

Thermische energie kan verkregen worden door een dakcollector aan te brengen. Een dakcollector kan warmte of kou omzetten tot energie. Een dakcollector werkt eenvoudig. Er wordt een energiestrip aangebracht onder de dakbedekking en op deze manier kan de warmte of kou via het dak opvangen worden. Via een vloeistof in de energiestrip wordt de warmte of kou getransporteerd naar een energiesysteem. Denk bijvoorbeeld aan energiesystemen zoals warm tapwater of een warmtepomp. Het kan ook naar een energieopslag gaan in de grond.

Zonnestroom

Met zonnepanelen op uw dak kunt u stroom of warmte opwekken. De zon biedt ons gratis energie en het is dus zonde om geen gebruik te maken van deze energiebron. De meeste gangbare manier om zonnestroom op te wekken is met behulp van Photo Voltaische (PV) cellen. PV cellen maakt gebruik van het zichtbare zonlicht. Door het zonlicht worden bepaalde elektronen los ‘geweekt’ in de PV-cel. De elektronen gaan hierdoor stromen waardoor er zonnestroom ontstaat. Zonnestroom kan direct aan uw elektriciteitsnetwerk worden gekoppeld zodat u er meteen gebruik van kunt maken. Ook kan het opgeslagen worden in accu’s. Er zijn allerlei verschillende zonnesystemen verkrijgbaar.

Witte daken

Vele platte daken zijn bedekt met zwart bitumen, maar u kunt duurzamer leven door te kiezen voor witte dakbedekking. Een wit dak reflecteert namelijk het zonlicht en het dak wordt minder warm. In de zomer kan een wit dak een ruimte koeler houden. Hierdoor hoeft de airco niet of minder aan. Dit bespaart u dus energiekosten. Uit onderzoek is gebleken dat één graden koelen drie keer zoveel energie kost dan één graad verwarmen. Met een wit dak kunt u de kosten voor het koelen van uw woning tot wel twintig procent verminderen. Een ander voordeel van witte daken is dat de dakbedekking op een koel dak langer mee gaat.

Groene daken

Een andere manier om meer uit uw dak te halen is het gebruiken van groene dakbedekking. Groene dakbedekking is begroeid met planten. Het verhoogt de levensduur van uw dak. Ook verbetert het de warmtewering omdat het goed isoleert. In de zomer vermindert een groendak de behoefte aan airconditioning. Dit komt doordat planten, net als mensen, “zweten”. Zo blijft de temperatuur lager. In de winter biedt een groendak juist warmte. Het feit dat een groendak isoleert zorgt er ook voor dat contactgeluiden geïsoleerd worden. Verder is een groendak goed voor uw gezondheid. Begroeiing op uw dak neemt namelijk rondvliegende stofdeeltjes op en dit is positief voor de luchtkwaliteit. Naar schatting nemen groene daken 1,5 kilo fijnstof per hectare op.

Waterdaken

In Nederland kan het ontzettend vaak regenen. De afvoer van het regenwater kan een probleem vormen. Waterdaken dragen bij aan het voorkomen van wateroverlast. Met waterdaken kan het regenwater vast worden gehouden zodat het gedoseerd in het riool terecht komt. Een waterdak bestaat uit verschillende lagen met ieder haar eigen functie. Allereerst wordt er een waterdichte afwerking geplaatst. Hierop wordt een watterbuffer en een waterafvoersysteem aangebracht. Het water kan worden afgevoerd maar het kan ook worden opgeslagen, waardoor u dit water kunt gebruiken in huis. Waterdaken zijn een duurzame keuze en zorgen daarbij ook nog eens voor betere dakisolatie. In de zomer zorgt het water voor verkoeling en in de winter vormt het water een isolerende laag.

Kan ik dit ook?

DakdekkerU vraagt zich nu waarschijnlijk af of uw daken ook geschikt zijn voor één van deze duurzame mogelijkheden. Om hier achter te komen kunt u contact op nemen met de dakdekker Leonvos. Het dakdekkersbedrijf adviseert u wat betreft duurzame daken. Wellicht heeft u over een paar maand zonnepanelen of kleurt u dak groen! Wacht niet te lang en bekijk wat u kunt doen om duurzamer te leven.