Energie besparen met een HR-ketel

Besparen met een HR-ketel
Bijna iedereen kan tegenwoordig wel genieten van een verwarmde woning en een warme douche. Een centrale verwarming in een huis is eigenlijks geen luxe meexr. De populairste ketel in Nederland is de hoogrendementsketel. Dit is natuurlijk niet zonder reden. Zoals de naam al zegt heeft een hoogrendementsketel een hoog rendement. Rendement is de hoeveelheid energie die door de cv-ketel wordt omgezet in nuttige warmte. Bij de HR-ketel is dit 100%. Er gaat dus helemaal geen warmte verloren. Daarnaast is dit apparaat erg milieuvriendelijk. Mocht uw huidige verwarmingsketel toe zijn aan vervanging, maak dan een bewuste keuze.

Hoe werkt een HR-ketel?

Bij een HR-ketel wordt het retourwater, wat uit de woning terugstroomt naar de ketel, verwarmd in een waterwisselaar met rookgassen. Doordat het koude water in aanraking komt met de verhitte rook van de brander, ontstaat er condens. De condensvorming betekent een faseovergang van damp naar vloeibaar. Tijdens deze fase komt er extra energie vrij. Bij de CR- en Vr-ketels ging deze energie gewoon verloren. Een verwarmingsketel met hoog rendement maakt dus gebruik van de faseovergang condensatiewarmte om een hoog rendement te behalen.

Besparing

Een HR-ketel heeft een hoge aanschafprijs, maar het is eigenlijks een hele goede investering. U zult namelijk flink gaan besparen op de stookkosten. U bespaart ongeveer 15% tot 20% op de stookkosten in vergelijking met andere cv-ketels. Er wordt ongeveer uit gegaan van een besparing van ongeveer €250, – per jaar. Dit zou dan betekenen u binnen zeven jaar uw aankoop al terug heeft verdiend. De nieuwste types hebben tegenwoordig ook nog een extra zuinige pomp, waardoor u ook nog kan besparen op de kosten voor elektriciteit.

Goed voor het milieu?

Tegenwoordig realiseren wij ons dat we voorzichtig moeten zijn met het milieu. De fabrikanten van ketels houden zich hier uiteraard ook mee bezig. Een HR-ketel is een ketel die milieuvriendelijk is. Het apparaat gebruikt namelijk minder fossiele brandstof. Hierdoor wordt de uitstoot van CO² en stikstofoxide minder. Minder gas verbruiken draagt bij aan het tegengaan van de klimaatverandering. Een HR-ketel maakt een kwart minder gas in vergelijking met een gewone CV- of VR- verwarmingsketel.

Prijzen

De prijzen van een zijn afhankelijk van de hoogte van de CW-waarde. Hoe hoger de CW-waarde, hoe meer warmwaterkranen er tegelijk kunnen worden gebruikt. Een HR variant met een CW waarde van 3 kost tussen de €600, – en €700, -. Een variant met een waarde van 4 kost zo’n €700, – tot €900, -, een HR-ketel met een CW5 waarde kost ongeveer €800, – tot €1000, -. De duurste variant is diegene met de CW waarde 6. Deze kost ongeveer €1400, – tot €1900, -. In sommige gevallen kunt u overigens ook recht hebben op een subsidie, wat de aanschaf dus goedkoper maakt. U zult bij u eigen gemeente na moeten gaan of er een subsidieregeling van kracht is.

Een prijsopgave ontvangen?

Wilt u graag een offerte ontvangen voor een nieuwe HR-ketel? CVketel-Nu plaats uw nieuwe verwarmingsketel tegen scherpe tarieven. Het netwerk is landelijk actief op het gebied van installatie, onderhoud en reparatie van uw centrale verwarming.