Dakisolatie aanbrengen

Dakisolatie zelf plaatsen

Zelf aan de slag met dakisolatie

Warmte die in huis opstijgt, kan verdwijnen door het dak als deze niet geïsoleerd is. Op deze manier moet er onnodig meer gestookt worden om bepaalde ruimtes warm te krijgen. Ook in de zomermaanden kan het vervelend zijn dat de warmte niet goed wordt geweerd. Dakisolatie vermeerdert de prijs van uw huis en levert een hoger energielabel op. Dakisolatie werkt het beste bij het plafond van de zolder of de zoldervloer indien de zolder zelf niet als ruimte gebruikt wordt. Het beste is om het schuine dak te isoleren.

Glas- of steenwol

Bij het isoleren van het dak is het belangrijk dat hier geen vocht bij kan komen. Vocht zal namelijk na verloop van tijd het isolatiemateriaal aantasten. Daarom wordt er een luchtdicht en zelfregulerend dampscherm gebruikt. Deze plaatst u direct tegen de dakplaten aan. De twee meest gebruikte isolatiematerialen zijn glaswol en steenwol. De eerste wordt gemaakt van gerecycled glas en komt in vormen als dekens, matten en losse zakken. Nadeel van glaswol is dat het irritatie kan geven op de huis. Steenwol is een milieuvriendelijker materiaal en lijkt in gebruik veel op glaswol. De prijs ligt hoger omdat rotswol ook zorgt voor akoestische isolatie. Nadeel van steenwol is dat het gevoeliger is voor vocht. Bij het werken met deze materialen is het aangeraden om beschermde kleding te dragen en een mondkapje.

Isolatie aanbrengen

Net als bij muurisolatie zorgt u voor rachels tegen het (schuine) plafond waar het isolatiemateriaal tussen kan worden geplaatst. Let er hierbij goed op dat het materiaal op elkaar aansluit en er geen gaten en kieren ontstaan. Het is eventueel beter om twee lagen over elkaar heen te leggen dan één dik stuk wol. Kieren waar geen glas- of steenwol kan worden geplaatst kunt u het beste dichtspuiten met een isolerend schuim zoals Pur. Vervolgens dekt u de buitenkant weer af met zeil en kunnen er tenslotte gipsplaten tegenaan worden geschroefd. Sommige bouwbedrijven bieden complete isolatiepakketten aan waarin alles zit wat nodig is voor dakisolatie.

Subsidie

Als u ervoor kiest om zelf het dak te isoleren is het een aanrader om na te gaan of er subsidies mogelijk zijn. U maakt uw huis namelijk milieuvriendelijker en dat wordt vaak gewaardeerd. Het is tenslotte een investering in uw woning waardoor de waarde zal stijgen. Kosten die u maakt voor de aanschaf van materialen kan u op deze manier voor een deel terugverdienen. Bent u benieuwd naar de subsidieregelingen die er van kracht zijn? Kooy Isolatie adviseert u graag over de mogelijkheden. Kooy Isolatie heeft meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van woningisolatie en hanteert aantrekkelijke prijzen.